Om

Vem är jag och vad har jag hitintills gjort ?

Född och uppvuxen i Östersund där olika idrotter dominerade min ungdom, jag provade nog på alla som fanns i min hemstad då, från bandy via bågskytte till schack. Och när jag som mest höll på med sport, när ett pingisracket var med på varenda lektion, fotbollsskorna alltid framme och slalomskidorna redo så bestämde jag mig för att hålla på med musik.

Jag har nog alltid varit en person som inte ger mig in i saker till hälften. Alltid 100% eller inte alls. Dessutom så gillar jag att lära mig, lära mig nya saker varje dag och då musik är ett oändligt ämne så har det passat mig. Jag har lärt mig mycket och fortsätter att lära mig.

Med föräldrar på födelsedagskalas

När gymnasievalet kom föll det enkelt på musikgymnasiet i Härnösand där det blev två år av studier, för att sedan börja på musikhögskolan i Örebro där jag studerade i fyra år. Huvudinstrumentet från början var fiol men eftersom jag något år tidigare hade upptäckt att instrumentet piano fanns, och jag gjorde då inget annat än att spela piano, så sökte jag över till att ha afro-piano (jazz mm) samt afro-ensemble som huvudinstrument efter bara en termin.

På ett sätt är jag nog lite rastlös, inte för att ogillar lugn och stillhet, mer för att jag tycker om utmaningar och att utforska saker.

Så efter avslutade studier jobbade jag tre säsonger i Spanien och Grekland som kapellmästare i husband på internationella hotel. Eftersom både jag och gitarristen som var med den första säsongen gillade tidningen Fantomen (då den var svart/vit, när den kom i färg blev den helt overklig) så kallade vi bandet för ”mr. Walker” och eftersom jag sjöng flest låtar så trodde ofta den engelskspråkiga publiken att det var jag som var mr Walker. mr Walker är ett namn som har hängt med mig sedan dess.

Körsången som “instrument”.

Körsång har alltid intresserat mig då jag tycker att en kör är ett fantastiskt ”instrument” plus att jag gillar att hitta nya möjligheter att uttrycka sig på. Då är en kör ett fantastiskt verktyg då den mänskliga rösten har nästan oändliga möjligheter.

Första gången jag dirigerade en kör på en större konsert var samma dag som jag fyllde 18, jag ledde kören som sjöng för publiken och publiken sjöng för mig. Sedan dess har jag varit ledare för otaliga körer, från nybörjare till proffs, från ungdomar till pensionärer. 

 Kören Decibel på den internationella körtävlingen Tamperen Sävel i Tammerfors, Finland

Att sjunga själv har kommit ganska sent. Visst, jag sjöng i kör när jag var ung, i en gosskör faktiskt, och kom med i en hyfsat bra vuxenkör som 15-åring, men att sjunga själv var inget jag riktigt vågade eller var redo för förrän jag pluggade universitetet.

Nu är nog sången ett lika tydligt huvudinstrument som piano är. Och på grund utav att jag alltid vill lära mig så har jag mängder med bi-instrument såsom fiol, gitarr, elbas och kontrabas, trummor och slagverk. Trombon går det tyvärr lite trögt med.

Men har jag inte haft ett ”riktigt” jobb?

Jo, jag har ett riktigt jobb, jag jobbar sex dagar i veckan, ofta 12h per dag, jag övar, vårdar instrument, skriver och lär mig.

Den enda anställning jag har haft var som pedagog på Birka folkhögskolas musiklinje där jag undervisade i bland annat  körsång, musikteori, musikhistoria, jazzpiano, jazzsång och ljudteknik. Det var en rolig och utmanade uppgift men alltefter speluppdragen ökade så räckte inte tiden till för att undervisa längre. 

Allt från Alf Robertsson till Ola Salo

Ola Salo vill spela duett

De flesta uppdrag jag har är roliga och utmanande. Att ensam med ett piano och en mikrofon underhålla en publik och skapa en trevlig stämning är alltid en utmaning då varje kväll är unik.

Att vara kapellmästare för en ensemble, stor som liten, är också det lärorikt varje gång då det är så mycket mer än att ”bara” spela musik. Man ska också se till så att alla trivs, allt flyter, ha kontakten med arrangör, ljud & ljus teknik, se till så att eventuella artister är på gott humör mm mm.

Apropå artister så skulle det bli en helt egen hemsida om jag skulle räkna upp alla jag har jobbat med då det helt enkelt är för många. Men jag kan säga att listan är lika lång som den är bred. Från Alf Robertsson till David Lindgren, Kikki Danielsson till Moneybrother etc. På senare år är jag ofta anlitad som kapellmästare åt artisten Ola Salo.

Pennan, mitt vassaste vapen

En person inom kulturbranchen frågade mig en gång om vilket som är mitt huvudinstrument, pennan svarade jag utan att riktigt tänka efter. Men till stor del så stämmer det. Komponerandet, låtskrivandet och arrangerandet har alltid varit en stor del av mitt musikutövande och kommer alltid att vara. Helt enkelt för att jag kan vara kreativ inom ett hantverk jag har svart bälte inom. 

Så fort jag har ett uppdrag att skriva något så skriver jag, så fort jag får ens ett uns inspiration så skriver jag, ja till och med när jag tycker att det är tråkigt så skriver jag.